Windows programma's op Linux

Posted on do 22 juli 2021 in Linux Hulp Breda

Veel aspirant-Linuxgebruikers zijn terughoudend op de overstap naar Linux te maken, vanwege hun "afhankelijkheid" van Windows-software. Gelukkig zijn er vandaag de dag veel goede programma's beschikbaar voor Linux gebruikers en steeds meer ontwikkelaars brengen hun software ook uit voor Linux. Helaas zijn FOSS alternatieven niet altijd een geschikte vervanging voor vertrouwde programma's.

Double boot Linux en Windows

Veel mensen installeren Linux naast Windows op hun laptop of PC. Dit heet double boot. Hierdoor kunt u tussen beide besturingssystemen wisselen. Echter u kunt slechts één systeem tegelijk gebruiken, of Linux of Windows. In de praktijk blijven veel gebruikers bij één besyuringssysteem hangen, waardoor een deel van de harde schijf feitelijk ongebruikt blijft.

Heeft u evenwel slechts af en toe een Windows programma nodig hebt, dan kan double boot een prima oplossing zijn.

Windows op een virtuele machine

Een andere oplossing is om Windows op een virtuele machine te installeren. Via programma's als Qemu/KVM of VirtualBox kunt u Windows draaien, terwijl u Linux draait. Het voordeel is dat u gelijktijdig beide systemen kunt gebruiken. Het nadeel is dat uw computer nu harder moet werken, hetgeen zeker op oudere apparaten een zware belasting kan vormen.

PlayOnLinux

Het liefst zou u uw vertrouwde programma's gewoon op Linux willen installeren. Gelukkig kunnen wij vertellen, dat dit inderdaad mogelijk is. Hiervoor dient u wel eerst een appart programma te installeren: PlayOnLinux.

Wat doet PlayOnLinux? PlayOnLinux kunt u het beste vergelijken met een tolk. Dit programma vertaalt de commando's die een Windows programma verstuurt naar Linux commando's en omgekeerd. Hierdoor "denkt" uw programma dat hij op een Windows computer draait.

In vergelijking met virtuele machines geeft PlayOnLinux een minimale extra belasting voor uw computer. Niettemin zijn er enkele nadelen. Om te beginnen werken niet alle programma's even goed op PlayOnLinux, echter enkele grote namen als Adobe - o.a. bekend van Photoshop - lijken goed te werken.

Een ander nadeel van PlayOnLinux is dat hierdoor uw Linux apparaat kwetsbaar word voor Windows virussen. U kunt dit ondervangen door een programma als ClamAV te installeren of u kunt PlayOnLinux gebruiken binnen een zogeheten container (hierover zullen meer vertellen in een toekomstig artikel).

Wat is de beste keuze?

Dat hangt er helemaal vanaf wat u eigenlijk voor ogen heeft. In veel gevallen is het goed om eerst af te vragen of u wel specifieke Windows programma's nodig heeft en of FOSS alternatieven als LibreOffice of GIMP niet goed genoeg zijn voor uw toepassingen. Veel commerciële pakketen bieden allerlei toeters en bellen, die veel mensen niet gebruiken.